dissabte, 12 de desembre de 2009

Llibre dels feits

Edixem nos gran meravella·ns donam de vosaltres, car sóts dura gent d´entendre raó; car bé deuríets guardar lo negoci qual és, e deuríets guardar sí ho fem nós per bon enteniment o per mal. Car creem per cert que null hom no·nd poria en mal notar açò, car nós ho fem : la primera cosa, per Deu; la segona, per salvar Espanya; la terça, que nós e vós hajam tan bon preu e tan gran nom, que per nós e por vós sia salvada Espanya. E fe que debem a Déu, pues aquells de Catalunya, que és lo mellor regne d´Espanya, el pus honrat el pus noble (per ço car hi ha quatre comtes, ço és lo comte d´Urgell, e·l comte d´Empúries, e·l comte de Fois, e·l comte de Pallars, e ha hi rics hòmens, que per un que aquí n´haja, n´ha quatre en Catalunya, e per un cavaller n´ha en Catalunya cinc, e per un clergue que ací haja lla n´ha deu, e per un citadà honrat n´ha en Catalunya cinc), e pus aquells de las pus honrada terra d´Espanya no·s volgren guardar en dar a nós del lur (...)Llibre dels feits del rei en Jacme. (Fol. 163)7 comentaris:

Ricard ha dit...

Visca l'anacronisme (tant se val)! ;)

Jesús Párraga ha dit...

Anacronisme? Potser... tant com reivindicar la figura de Jaume I (al cap i a la fi, un monarca) com a mite fundador. ;P (No sé si he posat bé el ; i la P)

Ricard ha dit...

Tu mateix ho has dit: "mite" i "fundador". I, pel que fa al que no són balons fora, de "potser" res: anacronisme. O encara em trauràs el meu "foucaultisme" per a demostrar el contrari? Jo també prove de posar-ho bé: ;P

Jesús Párraga ha dit...

Aleshores, Ricard, podem fer servir les paraules del rei en Jaume per a "mitificar" i "fonementar" l'espanyolitat de la "Catalunya Gran", no? "Quod erat demonstrandum", que diria Joan Vecord, gran llatinista. ;D. Açò és molt divertit.

Ricard ha dit...

Pots utilitzar-les de la mateixa manera que pots utilitzar les croades com a fonament de la Unió Europea avant la lettre ;)

Jesús Párraga ha dit...

D'acord. Ho faré.

Ricard ha dit...

Doncs roda el món i torna al món: Visca l'anacronisme! XD